Blog om fertilitet

Af Malene Poulter

Overser du disse fertilitetsbarrierer?

Malene Poulter, 3. jul 2020

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Hvem ved, måske er der flere tests, du mangler at få taget hos lægen? Eller måske bør du lige et smut forbi tandlægen snarest? Det er ikke usandsynligt, at du får tanken, efter du er blevet en smule klogere på disse 4 fertilitetsbarrierer, der desværre er gået lidt (meget) i glemmebogen.

Jeg ved i hvert fald, at før vi endeligt fik tilbudt fertilitetsbehandling, blev disse 4 fertilitetsbarrierer ikke nævnt med et eneste ord af lægerne. Det undrer mig meget, når jeg ved, hvad jeg ved i dag. Og måske står du i dag med diagnosen ’uforklarlig barnløs’, ligesom jeg selv gjorde? I så fald, hæng på her, selvom det bliver en smule fagligt. For måske finder du den ledetråd, du lige stod og manglede i din fertilitetsgåde.

Så lav gerne din yndlings kop the og sæt dig godt til rette. – Er du helt klar? De 4 glemte fertilitetsbarrierer kommer her.

FØDEVAREINTOLERANCE

Er du en intolerant person? (Altså overfor visse fødevarer?). Det kan være svært at svare helt præcist på dette spørgsmål, da rigtigt mange af os går rundt med en uopdaget fødevareintolerance.

Det er nemlig svært at kende symptomerne, for fødevareintolerance påvirker alle på forskellig vis.
Den mest kendte fødevareintolerance er naturligvis cøliaki, hvor man er intolerant overfor gluten. Undersøgelser har vist at mellem 5 – 8 % af uforklarligt barnløse kvinder har underliggende problemer med glutenintolerance.

Problemet med fødevareintolerance er, at det skaber et overaktivt immunsystem, der øger inflammationen i kroppen. Det kan f.eks. skade slimhinden i tarmene, så de ikke optager næring så effektivt længere.
Når kroppen ikke kan optage næringsstofferne effektivt, så skabes der grobund for mineral- og vitaminmangel, der igen kan være medvirkende til problemer med fertiliteten.

En af de mest oplagte næringsstoffer, der er behov for, er folat, hvis optagelse i tarmen netop bliver påvirket af f.eks. cøliaki. Det manglende folat skaber højere niveauer af homocystein, der skader ægkvaliteten.
En gruppe forskere fandt desuden ud af, at risikoen for ufrivillig abort var 9 gange højere for kvinder med uopdaget cøliaki(!) Heldigvis, så reduceres risikoen markant for disse kvinder, når de helt udelukker gluten fra kosten.Selvom fødevareintolerane ikke er den test, du først skal prioritere, når du døjer med fertiliteten, så kan det give god mening at gøre det, hvis ikke andre forklaringer er dukket op under dine undersøgelser. Det gælder især for dig, der har haft gentagne aborter eller har familiemedlemmer, der har cøliaki. Men husk, det er værd at blive testet for hele paletten, nu du er i gang.

INSULINRESISTENS

Du har sikkert hørt om insulinresistens som forløberen for diabetes og som et problem, for dem, der har PCOS. Insulinresistens er en tilstand, der gør det sværere for din krop at regulere blodsukkeret. Dette er et typisk et problem for dem, der er overvægtige, men det kan altså også ramme alle os andre, der ikke lige er elite-idrætsudøvere.

Man kan sige at jo ældre du er, og jo mere stillesiddende og stresset din livsstil er, jo højere er risikoen for, at du har underliggende problemer med insulinresistens. Tilstanden er ret lumsk, da man ofte ikke mærker tydelige symptomer i sin hverdag.
Problemet med insulinresistens er først og fremmest, at det kan have en negativ indflydelse på din ægløsning, som så bliver uregelmæssig eller helt udebliver. Ofte så følger der også uregelmæssige menstruationer med i kølvandet på insulinresistens.
Tilstanden kan være svær at diagnosticere helt præcist, da dit blodsukker kan opføre sig forskelligt fra dag til dag. Det gør det fordi det også er påvirket af kvaliteten af din søvn, mængden af motion, dit stressniveau, din kost den dag mv. Evt. kan man få en indikation ved at tjekke dit langtidsblodsukker.
Den bedste kur mod insulinresistens er at spise kompromisløst blodsukkerstabilt i en lang periode, samt at motionere mere og opbygge mere muskelmasse. Jo mere muskelmasse du har, jo mere effektivt kan du også reducere blodsukkeret efter et måltid…Og jo bedre virker motion på at få det stabiliseret. Med den rette kost, vægttræning og motion, kan man altså kickstarte en positiv spiral. Derudover, så er det en rigtigt god ide at reducere stress i hverdagen, da øgede kortisolniveauer også medfører et øget blodsukkerniveau.

LAVT STOFSKIFTE

Selv meget milde symptomer på lavt stofskifte, kan dramatisk reducere dine chancer for at blive gravid. Lavt stofskifte er faktisk ret almindeligt hos de kvinder, der er uforklarligt barnløse og har ægløsningsproblemer.
Ofte så vil dette blive tjekket, hvis du har problemer med uregelmæssig ægløsning og inden du evt. starter i fertilitetsbehandling. Det er dog alligevel godt at vide, at selv små afvigelser fra normen, kan have en negativ indvirkning på dine graviditetschancer, og derfor er det måske værd at blive testet for det så tidligt som muligt i forløbet?
Kvinder, der tester positivt på den autoimmune form for lavt stofskifte (altså på forhøjede anti-thyreoideaperoxidase (TPO) antistof) i blodet, har desuden mere end dobbelt så stor risiko for ufrivillig abort tidligt i graviditeten, i forhold til andre kvinder. Som nævnt tager det altså også længere tid for den gruppe at blive gravide.
Den gode nyhed er, at så snart du modtager behandling for det lave stofskifte, så får du en næsten normal chance for at blive gravid og for at gennemføre en sund graviditet.

TANDKØDSBETÆNDELSE

Jo, den er god nok! Selvom det er de færreste, der kender til denne forbindelse mellem tandkød og fertilitet. En undersøgelse fra 2011 viser, at det tager længere tid at blive gravid, hvis du lider af inflammation i tandkødet, såsom gingivitis, der kan udvikle sig til parodontitis eller i værste fald paradentose. Det har også vist sig, at disse problemer med tandkødet er mere udbredt hos dem, der har prøvet at blive gravide i et år eller mere, end hos de kvinder, der bliver gravide indenfor 6 måneder til et år.
Grunden til dette er, at de ophobede bakterier i tandkødet aktiverer immunforsvaret, der lokalt kan skabe forhøjet inflammation, der så igen spreder sig til dit kredsløb og påvirker resten af kroppen, herunder din fertilitet.
Undersøgelserne viser også, at der er en forhøjet risiko for at føde før tid. Man mener at det er fordi bakterierne fra tandkødet finder vej til fostervandet, der igen lokalt aktiverer immunforsvaret og derigennem kan igangsætte fødslen.
Heldigvis er det ret let at få konstateret disse tandkødsproblemer hos din tandlæge. Det er desuden  muligt at reducere inflammationen ret hurtigt ved hjælp af tandtråd, ekstra god tandbørstning samt ekstra tandrensninger indtil tilstanden er normaliseret.

Det var altså de 4 ret oversete fertilitetsbarrierer. Måske fik du pludseligt lyst til et ekstra tandlægetjek? Eller at få undersøgt dine stofskiftetal, dit langtidsblodsukker og eventuelle fødevareallergier? Uanset, så håber jeg, det gav dig et par nye tanker om, hvad baggrunden for dine fertilitetsudfordringer kan være?

Disse barrierer er bare et par stykker af dem jeg kigger på, når jeg researcher din krops nuværende tilstand og din kropshistorik. Det er også en af grundene til, at jeg nogle gange beder en klient tage forbi lægen en ekstra gang. Jeg kigger også meget gerne tidligere prøveresultater efter i sømmene inden en session. Det ville jo være så super ærgerligt at overse en mulig baggrund for din manglende graviditet, som meget nemt kan afhjælpes.

Min metode understøtter din krops naturlige evne at genbalancere sig selv, ved først og fremmest at få genbalanceret hormonerne (herunder dit insulin), gennem optimering af mineralbalancen, der igen fungerer som en slags orkesterleder for både dine enzymer, dine cellers evne til at producere energi og altså også for din hormonbalance. Først når din mineralbalance har styr på taktstokken, er der harmoni i systemerne.

At genbalancere mineralerne virker ikke lige så hurtigt som at tage en pille, men til gengæld virker det målrettet på de underliggende ubalancer, og får langsomt, men sikkert, din krop tilbage på sporet. Det er derfor langt mere langtidsholdbart end blot at symptombehandle.

Det er virkeligt fantastisk hvad kroppen kan, når bare den får de ressourcer den mangler.

Mange hilsner
Malene Storm Poulter

Malene underskrift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *