Blog om fertilitet

Af Malene Poulter

Her er de 5 vigtigste ting du skal undgå,
hvis du skal være gravid...

Malene Poulter 1. jan 2020

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

1: Underliggende inflammation

Anti-inflammatorisk er blevet lidt et buzz-word i helsekredse, og der er snart ikke en café, der ikke har en ’anti-inflammatorisk’ juice på menuen. Det er der faktisk mange gode grunde til, men først og fremmest skal vi huske, at inflammation ikke er et problem i sig selv, og at din krop hele tiden har en grad af inflammation. Det er simpelthen umuligt at undgå helt, da det blot er en reaktion, der sker i kroppen, når den er i gang med at reparere beskadiget væv og bekæmpe ubudne gæster, så som dårlige bakterier, vira og frie radikaler. Problemet sker, når kroppen ikke kan følge med, og der opstår for meget inflammation over længere tid. Så kan inflammationen blive kronisk, med kedelige følgevirkninger som forstyrrelse i stofskiftet, tidlig aldring og livsstilssygdomme. Der skal faktisk ikke ret megen afvigelse til i dit stofskifte, før det påvirker dine graviditetschancer negativt. Den gode nyhed er så, at en anti-inflammatorisk livsstil dermed også kan få din krop tilbage på sporet igen.

2: At stresse over stress i hverdagen
Det er næsten umuligt ikke at opleve en form for stress i hverdagen. Især når du er i gang med projekt baby. Stress i sig selv er ikke noget problem, hvis det blot er kortvarigt stress, som du ikke tænker nærmere over. Stress bliver først virkeligt problematisk, hvis det er længerevarende stress, som du i øvrigt får dårlig samvittighed over, f.eks. fordi du ’godt ved’ at det er usundt at stresse, eller du har lovet dig selv ’ikke at stresse’. I det tilfælde kan længerevarende stress tage styringen over dine ressourcer i kroppen, så der pludseligt ikke længere er grønt lys for en graviditet. Det sker fordi kroppen opfatter stress som en reaktion på en livstruende fare, som først og fremmest skal overleves. I den forbindelse er reproduktion ikke på agendaen igen, før denne langvarige ’livstruende fare’, er drevet over.

3: Mangel på næringsstoffer
Desværre kan det være svært at spise fødevarer, der har nok næringstæthed med den moderne kost de fleste spiser i dag. Men det du putter i munden har indflydelse på din krops evne til at producere en tilstrækkelig mængde af hormoner, og kroppens evne til at opretholde den rigtige balance mellem de forskellige hormoner i løbet af din cyklus. Det har også stor indflydelse på din egen æg-kvalitet og på din mands sædkvalitet.
Ernæring er derfor vigtigt i din forberedelse på en ukompliceret graviditet. Et eksempel du nok kender, er din krops adgang til folat, der er vigtig for fosteret udvikling i den tidlige graviditet. Et andet eksempel er kroppens status i forhold til C-vitamin, der har en indflydelse på kollagens sammenhængskraft, og dermed også har vist sig at være en medvirkende faktor ved for tidlig vandafgang.

4: Et svingende blodsukker
Der er efterhånden mange, der har forsøgt at gå sukkerfri i nogle dage eller uger, for at se om det havde en effekt på forskellige symptomer. De fleste ved nemlig godt, at sukker generelt kan være skidt for helbredet. Når vi taler om blodsukkersvingninger, så går vi lige et skridt videre end blot at tale om raffineret sukker. Så taler vi nemlig om alle de mange hurtige kulhydrater, der omdannes til sukker i vores fordøjelse. De har nemlig næsten samme effekt på blodsukkeret som hvidt sukker. Hvis vi småspiser hurtige kulhydrater mellem måltiderne hver dag, så får vores krop aldrig rigtig pause fra ’oprydningen’ fra det høje blodsukker, der bl.a. involverer insulin. Dette kan lede til insulinresistens og inflammatioriske tilstande i kroppen, der igen kan få skubbet hormonerne ud af balance.
Det er derfor en god idé at ’træne’ blodsukkeret med gode lange pauser mellem hvert måltid, fysisk aktivitet og generelt at vedligeholde din muskelmasse, som er vigtig for at sukkeret i blodet har et sted at ’finde hen’.

5: Manglende blodcirkulation til livmor
Du tænker nok ikke så meget over det i hverdagen, men din livsstil har stor betydning for hvor megen blodcirkulation til din livmor, der er i løbet af en dag. Det er derfor jeg altid spørger mine klienter, hvor mange timer de sidder ned dagligt. Det kan nemlig give en ret god indikation i forhold til hvor god deres blodcirkulation er i området.
Er der ikke en god blodcirkulation, så har kroppen svært ved at levere ilt og næringsstoffer nok til cellerne, der både skal blive til sunde og gode æg, og til de celler, der skal modtage ægget, når det er befrugtet. Det er jo super surt at bruge en masse tid og energi på at spise rigtigt og tage alle de rigtige tilskud, hvis ikke hele herligheden når frem til leveringsstedet.

Den skarpe læser vil nok allerede nu have opdaget, at disse 5 ting faktisk spiller sammen. Har du svingende blodsukker og stresser du meget? Ja, så er der god grobund for inflammatoriske tilstande i kroppen. Samtidigt spiller stress også ind på blodcirkulationen til din livmor. Hvis du så samtidigt mangler nogle vigtige næringsstoffer, så er scenen virkeligt sat for, at du kan få langt sværere ved at blive gravid.

Heldigvis er det alt sammen noget, der kan gøres noget ved. Når først du har fået styr på disse 5 ting, så er kroppen ret hurtigt tilbage på sporet og vil genfinde den rigtige balance til en sund graviditet.

Giv det en tanke, og kig på din hverdag: Hvor ligger dine største udfordringer? Hvad er den ene ting, som du kan ændre på for at forbedre fertiliteten hurtigst?

Kærligst
Malene
/Fertilista

Malene underskrift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *